miercuri, 6 aprilie 2011

Juan Manuel de Rosas

Juan Manuel de Rosas (născut la 30 martie 1793, Buenos Aires , Arg. - a murit 14 martie 1877, Burgess Farm, Southampton , Hampshire, Eng.), Liderul militar și politic al Argentinei , guvernator (1835-52) din Buenos Aires cu puteri dictatoriale.
Rosas era dintr-o familie bogată care deținea unele dintre cele mai mari ferme de vite din Argentina. El a primit educația primară în Buenos Aires, dar a petrecut cea mai mare parte a tinereții sale în mediul rural. El a achiziționat treptat teren propriu, la sud de râul Salado, în provincia Buenos Aires. El a adunat o forță de oameni supuși lui și a devenit un gaucho (cowboy). Sa căsătorit cu Encarnación Ezcurra y Arquibel în 1813 și apoi a început să administreze o plantă de sărare de carne cunoscută sub numele de Los Cerrillos.
În 1820, colonelul Manuel Dorrego, guvernatorul orașului Buenos Aires, la numit pe Rosas șef al miliției provinciale. După ce Dorrego a fost răsturnat în 1828, Rosas sa opus noului guvernator,Juan Lavalle . Rosas a reconvenit fosta legislatură, care la ales pe guvernator pe 5 decembrie 1829. În calitate de șef al partidului federal , Rosas se opunea unității de la Lavalle (centraliști). Deși părea că ar putea rămâne în funcție după trei ani de mandat, el a decis să-și părăsească postul succesorului său legal, dar a revenit la guvernare încă o dată în 1835. El a acceptat să se întoarcă numai cu condiția să primească puteri dictatoriale.
Dictatura de 17 ani a lui Rosas , deși se presupune că este federalistă, a fost, de fapt, centralistă și remarcată pentru legea și ordinea sa prin tiranie . Spionii lui șiMazorca , o forță secretă de polițienemiloasă , a intimidat orice opoziție, astfel încât până în 1840, câțiva au îndrăznit să se opună. El a ordonat, de asemenea, afișarea portretului său în locuri publice și în biserici ca semn al comandamentului său suprem. În cele din urmă, o coaliție de brazilieni, uruguayani și argentinieni nativi, sub conducerea lui Justo José de Urquiza , a răsturnat-o pe Rosas laBătălia de la Caseros (3 februarie 1852). Rosas a fost forțat să fugă în Anglia , unde a petrecut ultimii ani de viață ca fermier. Mai întâi îngropat în Southampton, trupul său a fost repatriat în 1989 și se odihnește acum în Cimitirul Recoleta din Buenos Aires.

Un comentariu:

niciodata nu vom inceta sa iubim masinile